Gerard Rooijakkers

cultuurhistoricus en etnoloog

 

Dr. Gerard Rooijakkers (Eindhoven 1962, getrouwd met Loes Jeuken) studeerde geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en volkskunde aan de Westfälische Wilhelmsuniversität Münster.
Hij promoveerde in 1994 cum laude in Nijmegen op een studie over historische volkscultuur in oostelijk Noord-Brabant onder de titel Rituele repertoires: volkscultuur in oostelijk Noord-Brabant, 1559-1853.
Hij schreef en redigeerde vele boeken en artikelen.
Voor zijn vernieuwende inbreng op het gebied van de Nederlandse volkscultuur ontving Gerard Rooijakkers in 2002 de Prins Bernhard Cultuurprijs voor de Geesteswetenschappen.
Hij was van 1991 tot 2010 verbonden aan het Meertens Instituut, de laatste tien jaar als bijzonder hoogleraar Nederlandse etnologie aan de Universiteit van Amsterdam.
In 1999 ontving Rooijakkers een stipendium van de Niels Stensenstichting voor een verblijf in Rome. In 2002 publiceerde hij samen met oud-bisschop Jan Bluyssen het boek God verborgen en nabij: religie als heilig spel.
Het concept van de culturele biografie werd door Gerard Rooijakkers geïntroduceerd in regionaal cultuurbeleid, zoals onder meer in Limburg, Groningen, Zeeland en Noord-Holland.
Van 2006 tot 2014 was hij kroonlid van de Raad voor Cultuur, het wettelijk adviesorgaan van de regering, alwaar hij tot 2022 als vaste adviseur immaterieel erfgoed verbonden was inzake Unesco en het European Cultural Heritage Label.
In 2011 schreef hij samen met Leo Hoeks het boek bij de speelfilm De Bende van Oss.  Over de poffer, als mutsversiering een totem van de Brabantse klederdracht, schreef hij in 2010 een bijzonder boek waarbij de 'stoffige' dracht werd opgeschud door het poseren met jonge modellen alsmede de uitverkiezing van 'een nieuwe totem van Brabant' door jonge vormgevers. Zie ook zijn bijdrage aan een documentaire uit 2017 over de poffer.
Voor Het Nieuwste Brabant schreef hij voor de provincie Noord-Brabant in 2014 een essay over identiteit en sprak hij een longread over 'het nieuwste verbeelden' in.
Het boek Rituele depots over bewaren en vergeten, erfgoed en afval, is in 2016 de afsluiting van een periode als gastarchivaris bij het Historisch Centrum Overijssel te Zwolle.
Gerard Rooijakkers was jarenlang columnist van het Brabants Dagblad en levert voor radio en tv met regelmaat bijdragen waarin hij op een laagdrempelige manier wetenschappelijke inzichten rond volkscultuur verbindt met actualiteit. Hij was vaste gast bij het programma Een Vandaag op de nieuws- en actualiteitenzender Radio 1.
In Museum 't Oude Slot te Veldhoven bevindt zich sinds 1992 de Collectie Maas-Rooijakkers, met zo'n 10.000 objecten uit de materiële volkscultuur van Brabant, waaronder een kerncollectie volksprenten.
Voor BrabantKennis en de Boekmanstichting schreef hij een essay over dragende gemeenschappen en commons in de provincie Noord-Brabant dat in februari 2019 is gepresenteerd. In culturele ecosystemen, een metaforisch concept zoals de Identiteitsfabriek dat hij ontwikkelde, zijn populaties belangrijker dan instellingen.
Op 21 april 2019 verscheen Brabants dorpsleven door Bernard van Dam, het eerste deel van een geheel nieuwe editie bestaande uit het volledige werk (10 delen, bezorgd door Gerard Rooijakkers).
Hij is initiatiefnemer om de vervolging van heksen in 1595 in Peelland monumentaal, als nieuwe lieux de mémoire, te markeren – in 2021 te beginnen in Cranendonck. In zijn geboortestad Eindhoven is hij betrokken bij de conceptuele herbestemming van het kloostercomplex Mariënhage tot DOMUSDELA, waarbij het iconische beeld van 'Jezus Waaghals' boven op de toren van de Paterskerk in de nabije toekomst bij de geboorte van een nieuwe inwoner even zal oplichten.

https://gerardrooijakkers.com
voor lezingen & boekingen: +31-6-52.33.47.29
voor pers & spoed:              +31-6-21.84.81.96