Top

Project Vincent's Homeland: een opera over Vincent van Gogh en Brabant

Stichting Vrienden van het Evoluon is tegen een opera in het Evoluon
Zo laat voorzitter Jules Ruis ons weten. "Is het geen schande om Vincent van Gogh een jaar lang de plek te laten bezetten die bedoeld is voor de promotie van Wetenschap, Technologie, Industrie en Innovatie??" (online-reactie op artikel in Eindhovens Dagblad van 28 maart 2018).
Op 30 april 2018 plaatst hij een strijdbare oproep aan zijn vrienden:
"Het uur van de waarheid nadert. Het spel wordt hoog gespeeld. Ik heb 8 van de 10 kandidaat-kopers bezocht. Ik heb hun verhalen aanhoord, maar geen van de kandidaat-kopers heeft zich op dit moment schriftelijk vastgelegd dat de oorspronkelijke intentie van het Evoluon gewaarborgd moet worden, hoewel enkele mondelinge toezeggingen wel nadrukkelijk in die richting wijzen. Philips weigert onze stichting als gesprekspartner. De oorspronkelijke datum van 15 mei 2018, dat de plannen en het financiële bod moesten worden ingediend, is eind april verschoven naar 15 juni 2018.
Zowel B&W van Eindhoven als de Stichting Brainport en Brainport Development hebben zich bewust buiten de procedure geplaatst. Waarom vragen wij ons af? De gemeenteraad van Eindhoven probeert zich nog een plaats in de procedure te verwerven, maar dat is gewoon een zinloze actie. De honden blaffen, maar de karavaan trekt voort (vrij naar Piet Steenkamp).
Dus beste Vrienden van het Evoluon: ik roep u op de komende weken uw invloed aan te wenden om het Evoluon te behouden als icoon zoals oorspronkelijk bedoeld.
HET EVOLUON MAG ONS NIET ONTNOMEN WORDEN !!!"

Van Gogh-opera in Evoluon lijkt nog ver weg
Eindhovens Dagblad, donderdag 3 mei 2018
De kans dat in het Evoluon in 2020 een jaar lang een groots opgezette opera over Vincent van Gogh wordt opgevoerd, lijkt vooralsnog klein. Nu Mary-Ann Schreurs (D66) niet terugkeert als wethouder in het stadsbestuur is het ambitieuze plan voordat het serieus vorm kan krijgen, een sleutelfiguur kwijt. 'Laten we het positief bekijken: nu zijn de visitekaartjes uitgewisseld en is met de initiatiefnemers een afspraak gemaakt', zegt Franc Dubbelman namens huurder Regus, de directeur van het Evoluon. Tot 30 juni 2021 heeft Regus een huurcontract met pandeigenaar Philips. Dubbelman tempert de verwachtingen voor de opera: 'Er zijn hier congressen en er is een restaurant, maar we hebben geen theaterfunctie en kunnen geen gebruikmaken van subsidie.' Evoluon of niet: die opera komt er volgens de initiatiefnemers sowieso. 'Het is een interessant project dat mijns inziens absoluut haalbaar is', aldus Frank van den Eijnden, directeur van Van Gogh Brabant waarin vijf erfgoedinstellingen zijn verenigd. De stichting ondersteunt de productie 'waar mogelijk', maar niet financieel.

Salon Van Gogh 2018
Salon Van Gogh 30 maart 2018 | Van Gogh Kerk, Etten-Leur


Salon Van Gogh, georganiseerd door de Stichting Van Gogh Brabant, wordt gepresenteerd door Cornald Maas (televisiepresentator en schrijver) en staat dit keer volledig in het teken van volharding, meesterschap, creativiteit en ondernemerschap.
Tafelgasten zijn onder andere: Axel Rüger (directeur Van Gogh Museum Amsterdam), Willem Jan Verlinden (kunsthistoricus), Gerard Rooijakkers (cultuurhistoricus en etnoloog), Wanda van Riet (grafisch en product-designer), Maarten van Drunen (directeur Van Drunen Schoenfabriek), Roland Peijnenburg (patron Restaurant De Zwaan Etten-Leur).

Intermezzo's door Tom Lowenthal (speelt de eerste motieven van de opera Vincent's Homeland op piano) en VJ Michelle van Mill (videoprojecties)


Foto-impressie van de salon
Aftermovie van de salon

Vincent's Homeland: een nieuwe opera over Van Gogh in Brabant
Radio Eenvandaag, NPO 1, vrijdag 30 maart 2018, 15:00 uur
Tijdens de Salon Van Gogh te Etten (op de 165e verjaardag van Vincent) zijn de plannen voor een nieuwe opera over Vincent van Gogh gepresenteerd. Het project wordt mede gedragen door de Stichting Van Gogh Brabant en de gemeente Eindhoven, met wie de intentie is uitgesproken om de mogelijkheden te onderzoeken om de opera in 2020 in het Evoluon aldaar in première te laten gaan. Gerard Rooijakkers schrijft het libretto. Componist Tom Löwenthal laat live de eerste motieven op de piano horen.

Gerard Rooijakkers vertelt over de opera Vincent's Homeland

Primeurtjes op eerste Salon Van Gogh

Dagblad BN De Stem, zaterdag 31 maart 2018
Twee bescheiden wereldprimeurtjes, een vleugje Hollywood en een kleine twee uur talkshow die omvloog dank zij een ontspannen presenterende Cornald Maas. Ziedaar de oogst van de eerste Salon Van Gogh, gisteravond in Etten-Leur.
Een van de primeurs vormden de eerste tonen van de net aangekondigde Van Gogh-opera Vincent's Homeland. Componist Tom Löwenthal bracht ze op piano ten gehore tijdens een kort intermezzo. Hij was meegekomen met historicus Gerard Rooijakkers, schrijver van het libretto van de opera die in 2020 in Eindhoven in première gaat. Rooijakkers ondersteunde met schrijver Willem-Jan Verlinden een boeiend gesprek over de 'Theo's in ieders leven', de mensen die anderen sterken in hun volharding. Zoals de broer van de schilder bij Vincent deed.

Unieke spektakelopera over Van Gogh in het Evoluon in Eindhoven

Omroep Brabant, woensdag 28 maart 2018
Brabant Nieuws | Omroep Brabant TV, 28 maart 2018
Eindhovens Dagblad, woensdag 28 maart 2018
‘Vincent's Homeland’, zo gaat hij heten. Een nieuwe, grootse spektakelopera die in 2020 in première zal gaan in het Evoluon in Eindhoven. Althans, dat is de intentie die de gemeente Eindhoven en de organisatoren met elkaar hebben afgesproken. Het komende jaar zal hier meer duidelijk over worden. Een aantal grote namen uit de kunstwereld heeft zich al verbonden aan de productie. De opera zal net als de razend succesvolle musical Soldaat van Oranje op één locatie worden gespeeld. Daarbij zal nadrukkelijk gebruik worden gemaakt van de locatie als decor voor de voorstelling. “Het gebouw leent zich heel goed voor zo’n speciale theatersetting”, zegt cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers, die het libretto – het scenario van een opera - mag schrijven.

Ein besonderes Projekt
Kevelaerer Blatt, 5. April 2018
Der Kevelaerer Komponist Tom Löwenthal schreibt eine Oper über den niederländischen Maler Vincent van Gogh. Premiere soll 2020 in Eindhoven sein.