Top

Uitvaartbegeleider Loes Rooijakkers-Jeuken tel: 06-52 33 47 29


uitvaartbegeleiding
funerair spreker bij de uitvaart
laatje voor later
nazorg
docent & trainer
expertise & lezingen
handpoppen & middelen
media & columns

'Als ik had geweten dat dit mocht, dan had ik het anders gedaan....'
Dit wil ik nóóit horen van nabestaanden. En daar zet ik mij volledig voor in.

Wellicht kent u mij nog onder mijn meisjesnaam Loes Jeuken. Ik ben o.a. als uitvaartbegeleider werkzaam in de uitvaartbranche.

foto: Sonja Jaarsveld fotografie

Contactgegevens: mobiel
06-52 33 4729
U kunt ook mailen: loes@uitgeverijveerhuis.nl
Heeft u nu te maken met een overlijden en verwacht u 24 uur bereikbaarheid?  Bel:  024-8442552 

Manuela Konings uitvaartbegeleiding, gecertificeerd met het Keurmerk Persoonlijke Uitvaart.
Als freelance uitvaartbegeleider werk ik sinds 2014 samen met Manuela en kan ik u desgewenst begeleiden.  Wij zijn beiden ingeschreven bij het Kwaliteitsregister Uitvaartverzorgers.
Uitvaartbegeleider blijf je altijd... ook als een goede vriend een ‘slecht-nieuws-gesprek’ heeft gehad.
Na een voorgesprek waarbij we alles bespraken rondom een mogelijke uitvaart, zei zijn vrouw:
‘jij helpt mij tegen die tijd toch wel zelf hé?’
Op dat soort momenten weet ik altijd weer opnieuw waarom ik voor dit vak gekozen heb.

Uitvaartbegeleider
Afscheid nemen is meer dan een samenkomst in een aula, kerk of andere geschikte ruimte. Zorgvuldig keuzes maken besluiten wat er nu nodig is. Begeleiding & advies zodat u zelf datgene kunt doen wat u niet door een ander wilt laten doen. Mogelijk wilt u betrokken worden bij de laatste verzorging van de overledene. Meer weten over uitvaartbegeleiding?

Spreker bij de uitvaart (funerair spreker)
Teksten maken en indien gewenst voordragen op basis van uw input.  Het lukt u misschien nu niet om de juiste woorden te vinden. Natuurlijk is een combinatie van een eigen tekst met een aanvulling van mij ook mogelijk. Ik geloof in waarachtigheid waarbij het leven en karakter ten volle belicht worden. Meer weten over funerair spreken?

Kinderen en de uitvaart

De eerste reactie van volwassenen is dat zij kinderen willen beschermen tegen verdriet. Kinderen vinden het vaak fantastisch om te helpen met de laatste verzorging. Ze stellen vragen en kunnen vanalles doen. Ik denk dat het voor de kinderen en de volwassenen heel erg goed is om het afscheid samen vorm te geven van begin tot eind. Meer weten over kinderen en afscheid?

Laatje voor later
Voorbespreking
Veel mensen schrijven weleens op een briefje wat ze later willen. Een muziekstuk dat gedraaid moet worden. Een gedichtje dat uit een rouwadvertentie is gescheurd. Waar bewaar je dat? Wordt dat op tijd gevonden? En wat moet er allemaal in uw 'Laatje voor later' zitten?

Soms is er een directe aanleiding om na te denken over de dood. Een voorbereidend gesprek maakt de dood met uw omgeving bespreekbaar. Meer weten over het Laatje voor later?

Nazorg
De uitvaart is voorbij en dan?
Ik zie twee richtingen wat betreft nazorg in de periode na de uitvaart. Wat moet er geregeld worden op het zakelijke vlak?
En wat gebeurt er emotioneel? Dat laatste is niet in een paar woorden te vatten. Na de uitvaart houdt mijn betrokkenheid niet op en help ik u verder daar waar ik kan.Meer weten over nazorg?

Docent/ trainer bij Docendo
Docendo is het landelijke opleidingsinstituut voor postmortale zorg & uitvaartzorg. Naast de opleidingen verzorgt Docendo ook maatwerktrainingen al dan niet Incompany. Mijn aandachtsgebied voor maatwerktrainingen is communicatie met nabestaanden. Binnen en buiten de uitvaartbranche.  Immers naast uitvaartverzorgers, crematoriummedewerkers, begraafplaatsmedewerkers, kunnen ook telefooncentrales en dienstverleners in de zakelijke sector intensief met nabestaanden te maken krijgen. Overweegt u zelf om een overstap te maken naar de uitvaartbranche? Ook dan kunt u via een oriëntatiedag bij Docendo terecht.
Meer weten over trainingen en lessen via Docendo?

Expertise & lezingen
Ik denk dat kennisoverdracht de enige manier is om taboe's te doorbreken. U denkt misschien dat de dood geen taboe meer is. Ik denk dat het werkelijk in gesprek gaan over de (eigen) dood zonder platitudes en sociaal wenselijk gedrag nog steeds een taboe is. Ik stel dat graag aan de orde. Meer weten over lezingen en bijeenkomsten?

Kinderen & rouw
Naast een lespakket zijn er troostkoffers, spelmogelijkheden om het gesprek met kinderen op alle leeftijden aan te gaan. Naast de kinderen moeten ook ouders, leerkrachten en groepsleiders zich kunnen verhouden tot de dood en rouw. Immers, zij vangen de kinderen op in deze situatie. Meer weten over het bespreekbaar maken hoe kinderen omgaan met de dood?

Laatste verzorging & de zorg
Opleidingen in de medische (zorg)sector hebben de dood maar minimaal in hun lespakketten of studie tot arts zitten. De dood doet niet mee, wij willen mensen beter maken.  In de dagelijkse praktijk bestaat sterven wel. Meer weten over een gastles in uw instelling?

Zelfdoding
Zelfdoding vraagt bijzondere aandacht voor nabestaanden en alle betrokkenen.
Als een van de eerste initiatiefnemers om rouw na zelfdoding bespreekbaar te maken heb ik samen mogen werken met de Nederlandse spoorwegen.
Meer weten over communicatie bij rouw & zelfdoding?

Belang van fysiek afscheid nemen
Ik ben ervan overtuigd dat fysiek afscheid nemen van een overledene cruciaal is om de dood te kunnen accepteren. Daar moeten we binnen onze branche alles aan doen. Communicatief maar ook fysiek. Meer weten over het belang van het zien van de overledene?

Handpoppen en creatieve middelen
Soms heb je middelen nodig om sfeer te creëren om verhalen op gang te brengen. Of woorden te vinden bij een moeilijke situatie. Ik denk dat een leven vol verhalen zit en dat afscheid nemen deels ook bestaat uit het vertellen van verhalen. Niet alleen tijdens een afscheid maar een leven lang. Handpoppen, verhalenbomen maar ook een spel om over verlies te praten. Meer weten over handpoppen en creatieve middelen?

Columnist en media
Als columniste schrijf ik columns die aan de uitvaartbranche of nabestaanden (mensen en rouw) gerelateerd zijn. Ik ben verbonden als columniste aan het Brancheblad Uitvaartzorg.
Daarnaast schrijf ik korte blogs voor verschillende sites.

In de media (radio) heb ik over diverse onderwerpen gesproken en ben ik bereid om vrijuit te spreken over alles wat met rouw of uitvaart te maken heeft.