Top

Uitvaartbegeleider Loes Rooijakkers-Jeuken tel: 06-52 33 47 29uitvaartbegeleiding
funerair spreker bij de uitvaart

voorbesprekingen & informatie
expertise
docent & trainer
media & columns

'Als ik had geweten dat dit mocht, dan had ik het anders gedaan....'
Dit wil ik nooit horen van nabestaanden. En daar zet ik mij volledig voor in.

Wellicht kent u mij nog onder mijn meisjesnaam Loes Jeuken. Ik ben o.a. als uitvaartbegeleider werkzaam in de uitvaartbranche.

Contactgegevens:
Mijn mobiele nummer is: 06-52 33 4729
U kunt ook mailen: loes@uitgeverijveerhuis.nl

Heeft u nu te maken met een overlijden en verwacht u 24 uur bereikbaarheid?  Voor het melden van een overlijden:

Tel: 024-8442552 
Manuela Konings uitvaartbegeleiding.
Als freelance uitvaartbegeleider werk ik sinds 2014 samen met Manuela en kan ik u  desgewenst begeleiden.

IK BEN AAN HET WERK OP DEZE WEBSITE, DAT VERKLAART VEEL ALS U VERDER GAAT LEZEN.

Uitvaartbegeleider:
Afscheid nemen is meer dan een samenkomst in een aula, kerk of andere geschikte ruimte. Zorgvuldig keuzes maken besluiten wat er nu nodig is. Begeleiding & advies zodat u zelf datgene kunt doen wat u niet door een ander wilt laten doen. Mogelijk wilt u betrokken worden bij de laatste verzorging van de overledene. Meer weten over uitvaartbegeleiding?

Kinderen en uitvaart & verzorging:
De eerste reactie van volwassenen is dat zij kinderen willen beschermen tegen verdriet. Kinderen vinden het vaak fantastisch om te helpen met de laatste verzorging. Ze stellen vragen en kunnen vanalles doen. Ik denk dat het voor de kinderen en de volwassenen heel erg goed is om het afscheid samen vorm te geven van begin tot eind. Meer weten over kinderen en afscheid?


Spreker bij de uitvaart (funerair spreker):
Teksten maken en indien gewenst voordragen op basis van uw input.  Het lukt u misschien nu niet om de juiste woorden te vinden. Natuurlijk is een combinatie van een eigen tekst met een aanvulling van mij ook mogelijk.
Meer weten over funerair spreken?Voorbespreking:
Soms is er een aanleiding om na te denken over de dood. Eén stap verder is het opschrijven van hetgeen u nu bedenkt. Een voorbereidend gesprek maakt de dood met uw omgeving bespreekbaar.


Columnist en media
Als columniste schrijf ik columns die aan de uitvaartbranche gerelateerd zijn. Steeds met een ander thema, soms inhoudelijk over het vak uitvaartverzorger, over de nabestaanden, emoties  of de uitvaart.

Ik ben verbonden als columniste aan het Brancheblad Uitvaartzorg.
Daarnaast schrijf ik korte columns voor verschillende sites zoals: memori.nl, www.condoleanceregister.nl/nieuws
en www.ikrouwomjou.nl

Docent/ trainer bij Docendo
Docendo is het landelijke opleidingsinstituut voor postmortale zorg & uitvaartzorg. Als docent verzorg ik daar de uitvaartgerelateerde lesdagen.


Soms weet iemand al vanaf jongs af aan dat het uitvaartvak een roeping is. Vaker ontstaat de interesse n.a.v. een overlijden in de omgeving of een verandering in de persoonlijke omstandigheden. Bij Docendo begeleid ik de oriëntatie-dag voor een weloverwogen besluit.

Medewerkers van crematoria en begraafplaatsen worden opgeleid die hun vak verstaan. Communicatie met nabestaanden is een vak apart. Als trainer begeleid ik vakgenoten.


Zakelijke instellingen: de backoffice van banken, verzekeraars en pensioenfondsen krijgen dagelijks met nabestaanden te maken. Dat vergt een andere houding en kennis om nabestaanden goed te helpen. Als trainer heb ik inmiddels ruim ervaring om 'in-company' concreet handvatten te bieden voor een prettige afwikkeling in een situatie die vraagt om extra vaardigheden.

Ik ben docent voor de uitvaartgerichte vakken op de uitvaartacademie Docendo te Geldermalsen. Via deze opleiding worden studenten o.a. opgeleid tot uitvaartverzorger. Tevens vragen uitvaartorganisaties die een Keurmerk hebben (stichting Keurmerk Uitvaartzorg) om gediplomeerde medewerkers.  Daardoor volgen ook ervaren uitvaartbegeleiders deze opleiding.

Als trainer begeleid ik een ieder die overweegt te gaan werken in de uitvaartzorg tijdens de Oriëntatiedagen.  Met een praktijkgerichte voorbeelden over de diverse werkzaamheden en richtingen binnen de branche wordt er veel duidelijk. Deze dag biedt informatie over de mogelijkheden binnen de postmortale zorg (laatste verzorging), uitvaartbegeleider of een combinatie van beiden. Daarna kunnen deelnemers een weloverwogen keus maken voor een opleidingsrichting en weten zij of het vak inderdaad iets voor hen is.

Ik verzorg voor Docendo maatwerktrainingen op het gebied van communicatie met nabestaanden. Dit betreffen regelmatig zgn. 'In Company' trainingen. Deze hebben altijd een link met communiceren met nabestaanden. Voor beheerders en vakmannen op de begraafplaats (IPC Groenruimte)  en medewerkers bij het crematorium.

Lezingen & workshops
Ik denk nog steeds dat kennisoverdracht de enige manier is om een taboe te doorbreken. U denkt misschien dat de dood geen taboe meer is. Ik denk dat het werkelijk in gesprek gaan zonder platitudes en sociaal wenselijk gedrag erg moeilijk is als het gaat over doodgaan en rouw. Het lijkt makkelijker dan het is als het werkelijk aan de orde is.
Kinderen en de dood, zelfdoding, rouw en stervensbegeleiding. Wat betekent dat?


Media & informatieverstrekking
Als een van de eerste initiatiefnemers om rouw na zelfdoding bespreekbaar te maken heb ik samen mogen weken met de Nederlandse spoorwegen.
Omgang met het dode lichaam in verschillende situaties en wat er nog meer in de media te vinden is.


Kinderen & rouw
Er is een lespakket ontwikkeld voor kinderen op de lagere school.  Er zijn diverse troostkoffers, spelmogelijkheden om het gesprek met kinderen op alle leeftijden aan te gaan. Ook kinderopvang krijgt soms ongewild te maken met de dood.
 

Lezingen , trainingen, informatieverstrekking:
Sinds 2003 ben ik actief als uitvaartverzorger. Naast de begeleiding van uitvaarten, heb ik vele lezingen, workshops en trainingen verzorgd gerelateerd aan alles wat er komt kijken rondom rouw en een overlijden.
Onder andere trainingen rondom de laatste verzorging en bijeenkomsten voor vrijwilligers in omgang met rouw en verlies. Tevens organiseerde ik samen met de Nederlandse Spoorwegen bijeenkomsten voor nabestaanden na een zelfdoding.

Spreker bij de Expertmeeting Ethiek en etiquette in de omgang rondom menselijke resten.
Een bijeenkomst in 2015 van de Funeraire academie i.s.m. Centrum voor Thanatologie in het museum voor anatomie en pathologie Radboud Universiteit Nijmegen.

Bijdrage aan het lespakket voor kinderen: doodgewoon in de klas

Uitvaartzorg en voorbesprekingen:
Uitvaartbegeleider blijf je altijd... ook als een goede vriend een ‘slecht-nieuws-gesprek’ heeft gehad.
Na een voorgesprek waarbij we alles bespraken rondom een mogelijke uitvaart, zei zijn vrouw:
‘jij helpt mij tegen die tijd toch wel zelf hé?’
Op dat soort momenten weet ik altijd weer opnieuw waarom ik voor dit vak gekozen heb.