Top

Gerard Rooijakkers op radio & tvBrabant onder vuur
Zondag met Lubach, 24 september 2017, 21:50 uur, tv NPO 3
Brabant is dé harddrugsfabriek van Europa. In de Brabantse drugshandel wordt volgens de meest conservatieve schattingen elk jaar 2,5 miljard euro omgezet en de gevolgen zijn aanzienlijk: meer moorden dan in Amsterdam, boeren worden door criminelen benaderd om drugslabs te bouwen en burgemeesters worden bedreigd. Onder- en bovenwereld vermengen en dat komt hoofdzakelijk door de drie zachte G’s: groepsdruk, geweld en gemeenteraad.

Wie is hier eigenlijk de baas?

Nieuwsshow, zaterdag 3 juni 2017, 08:30 uur, radio NPO 1

Na de sluiting van het clubhuis van motorclub No Surrender, drukte het Openbaar Ministerie loco-burgemeester van Emmen, Bouke Arends, op het hart onder te duiken. Want hier kon men zijn veiligheid niet garanderen. Mokkend vertrok hij, om drie weken later, toen de dreiging was verdwenen, terug te komen. Intussen is de vraag wie er in dit land de baas is, als de veiligheid van openbare bestuurders zo in het geding is. We praten erover met hoogleraar bestuurskunde van de Universiteit van Tilburg Pieter Tops en cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers.

Beesten in de boom
NOS journaal 14-1-2016: Volksgericht te Heesch tegen komst asielzoekerscentrum

De Hokjesman, seizoen 3, aflevering 6: De Reizigers
Vrijdag 13 mei 2016, 21.10 uur, TV NPO 2
Hokjesman Michael Schaap: 'Vrijwel alle tv-programma’s over de woonwagencultuur komen met dezelfde clichés: schoentjes uit bij de wagen en volksmuziek. Daar trappen wij dus niet in. Wij hebben de dure plicht om − mét alle nuance – ook de hete hangijzers te benoemen. Het is namelijk iets waar men zich op laat voorstaan: de vrijheid om dingen te doen. En ja, dat gebeurt niet altijd binnen de lijntjes van de wet. Vorig seizoen klopten we trouwens tevergeefs aan bij de reizigers: we hadden er onze intellectueelste redacteur op gezet, en dan is het van: VPRO? Oprotten! Maar nu ging ik met een vrouwelijke collega naar het kamp; wij zien er allebei uit als een soort zigeuner, en dat werkt. In no time zaten we ergens binnen en kregen we erwtensoep en duizend verhalen.'

Engelen
dinsdag 25 december 2012, 15:00 uur, radioprogramma Dit is de Dag | Radio 1
In oude legenden en volksverhalen komen vaak engelen voor.

'De buurman' van J.J. Voskuil

Van schrijver J.J.Voskuil, beroemd van zijn lijvige romancyclus Het bureau en Bij nader inzien, is postuum een nieuwe roman verschenen, met als titel De buurman. Lousje Voskuil hield de publicatie ervan een aantal jaren tegen, omdat de hoofdpersoon van het boek nog leefde en ze bang was dat hij zich door het genadeloze portret gekwetst zou voelen. Bovendien vond ze dat er weer erg veel in werd geruzied door haar en haar man. Maar nu de buurman is overleden, heeft ze zich over dàt bezwaar heengezet. “Want het is natuurlijk een prachtig boek,” schrijft ze in haar voorwoord. Cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers is een oud-leerling van Voskuil op het Meertens Instituut, ook bekend als Het Bureau, en een kenner van zijn werk.