Top

Omroep Brabant Radio & TV

Intermediairs nodig bij de aanpak van criminele families in Brabant

23-04-2017, tv-programma KRAAK
De Commissaris van de Koning zou een grotere rol kunnen spelen bij het aanpakken van criminele families in Brabant. Hij moet hen - en andere instanties - aan tafel krijgen. Dat zegt cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers in het Omroep Brabant-tv-programma KRAAK. Rooijakkers waarschuwt dat de nadruk nu te veel ligt op repressie. ''We hebben 20, 30 jaar lang als burgersamenleving weggekeken en nu gaan we justitieel spierballen laten zien. Dat repressief beleid gaat averechts werken. Dat versterkt juist de familiesolidariteit". Vorige week verscheen een rapport over zeven criminele families in Brabant. Volgens de onderzoekers Toine Spapens en Hans Moors is het lastig de overdracht van criminele patronen van de ene generatie op de andere te doorbreken. 

Met hun onderzoek is Rooijakkers blij. ''In het rapport wordt de cultuur echt serieus genomen. Dat is belangrijk. Voor dat deel van de Brabantse cultuur geldt namelijk een uitsterfbeleid. De aangeharkte Brabantse burgerman kijkt neer op mensen die wonen in volksbuurten en op het woonwagenkamp. Dat versterkt de anti-establishment-houding. Het is toch te gek voor woorden dat we een uitsterfbeleid hebben voor een bepaalde categorie Brabanders.”
De zaak Oss, die drie generaties omspant tussen 1890 en 1935, werd in 1936 'opgelost' met meer dan 300 jaar gevangenisstraf en de val van het kabinet Colijn. Uiteindelijk waren er alleen maar verliezers. Het Brabantse drugsdossier is inmiddels een nationale kwestie en zal mogelijk ook landelijk repercussies krijgen. Voor wie niet wil blijven dweilen met de kraan open is een brede (naast een justitiële een ook meer antropologische) benadering met lange adem de enige weg om structureel iets te veranderen.

Bisschop Bekkers is 50 jaar na zijn dood nog niet vergeten

04-05-2016, tv-programma Onder Ons:
Bisschop Bekkers vijftig jaar na zijn dood
Historicus Gerard Rooijakkers vindt dat de erfenis van Bekkers lange tijd genegeerd is door meer behoudende bisschoppen, maar hij verwacht dat de nieuwe bisschop Gerard de Korte daar verandering in zal brengen. Rooijakkers vindt dat er in de St. Jan een monument moet komen om het bevrijdende woord van Bekkers te herdenken.

Volksgericht tegen komst AZC te Heesch
14-01-2016, tv-programma Onder Ons:
Dood varken aan boom past bij donkere Brabantse volkscultuur
Tegenstanders van de komst van een AZC in Heesch hingen daar een dode big op in een boom. Gerard Rooijakkers, cultuurhistoricus en volkskundige duidt dit ritueel als een volksgericht.

Criminaliteit hoort ook bij de Brabantse cultuur

19-10-2015, tv-programma Onder Ons:
Criminaliteit is in Brabant van alle dagen
19-10-2015: item in tv-programma Brabant Nieuws:
Criminaliteit hoort ook bij onze Brabantse cultuur
De cijfers liegen er niet om: in Brabant zijn dit jaar al 26 mensen door geweld om het leven gebracht. Dat zijn nu al er 8 meer dan vorig jaar. De meeste slachtoffers zijn te linken aan het criminele circuit. Volgens historicus en volkskundige Gerard Rooijakkers is er niets nieuws onder de zon: "Ik snap de verontwaardiging daarover niet, want in Brabant bestaat al jarenlang zoiets als een criminele traditie."

Het Nieuwste Brabant
18-03-2014, tv-programma Onder Ons:
Waar gaat het heen met Brabant? Op naar het Nieuwste Brabant!

Deze Onder Ons aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen gaat helemaal over de toekomst van Brabant. Wie zijn we en waar gaan we naartoe. En dat doen we aan de hand van het boek, Het Nieuwste Brabant samengesteld door Wim van de Donk, Commissaris van de Koning in Noord-Brabant.