Top

Radio algemeen

De Kerstman komt aan in Maastricht
De ochtend van 4, vrijdag 8 december 2017, 8:15 uur
Sinterklaas is nog maar net het land uit en voor je het weet is de Kerstman er alweer. Die wordt dit jaar feestelijk ontvangen in Maastricht. Cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers vertelt over onze groeiende liefde voor Amerikaanse feesten.

Na de sluiting van het clubhuis van motorclub No Surrender, drukte het Openbaar Ministerie loco-burgemeester van Emmen, Bouke Arends, op het hart onder te duiken. Want hier kon men zijn veiligheid niet garanderen. Mokkend vertrok hij, om drie weken later, toen de dreiging was verdwenen, terug te komen. Intussen is de vraag wie er in dit land de baas is, als de veiligheid van openbare bestuurders zo in het geding is. We praten erover met hoogleraar bestuurskunde van de Universiteit van Tilburg Pieter Tops en cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers.

Engelen
dinsdag 25 december 2012, 15:00 uur, radioprogramma Dit is de Dag | Radio 1
In oude legenden en volksverhalen komen vaak engelen voor.

'De buurman' van J.J. Voskuil

Van schrijver J.J.Voskuil, beroemd van zijn lijvige romancyclus Het bureau en Bij nader inzien, is postuum een nieuwe roman verschenen, met als titel De buurman. Lousje Voskuil hield de publicatie ervan een aantal jaren tegen, omdat de hoofdpersoon van het boek nog leefde en ze bang was dat hij zich door het genadeloze portret gekwetst zou voelen. Bovendien vond ze dat er weer erg veel in werd geruzied door haar en haar man. Maar nu de buurman is overleden, heeft ze zich over dàt bezwaar heengezet. “Want het is natuurlijk een prachtig boek,” schrijft ze in haar voorwoord. Cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers is een oud-leerling van Voskuil op het Meertens Instituut, ook bekend als Het Bureau, en een kenner van zijn werk.