Top

Loes Rooijakkers -Jeuken uitvaartbegeleidster

  Ik ben geen kraai...                       
  maar een uitvaartbegeleidster

In uw kracht blijven staan

Zelf afscheid nemen, het doen op uw eigen manier, dat is belangrijk als u met de dood te maken heeft. Ik denk en help graag mee op een manier waardoor u in uw kracht blijft staan.
Dat klinkt mooi en dat is het ook. Immers als u een bewuste keuze maakt die gebaseerd is op mogelijkheden dan is het altijd een goede keus. Ik ontzorg u wel in die eerste periode maar neem u niet de zorg uit handen. Ik geloof in samenwerken op basis van gelijkwaardigheid in alle situaties, dus ook na een verlies.
Ik doe nooit iets altijd, ik stem altijd af wat er nu bij u nodig is. Geen mens en geen situatie hetzelfde, dus voor mij ook geen uitvaart hetzelfde.

Hoe wordt een keuze gemaakt
De wijze waarop een keuze tot stand is gekomen, is het belangrijkste. Net als bij reizen is naast de eindbestemming ook de weg ernaartoe van belang. Ik wil er alles aan doen zodat u nooit zult zeggen: 'als ik geweten had dat dit ook kon dan zou ik het anders hebben gedaan...'

De laatste verzorging
Voor veel mensen heeft het een meerwaarde om zelf te helpen. Niet voor iedereen. Duidelijke voorlichting over wat er gaat gebeuren, haalt eventuele drempels vaak wel weg. U raakt vertrouwd met het overleden lichaam. Fysiek afscheid nemen kan belangrijk zijn, dit kan door aanwezig te zijn bij de laatste verzorging. Helpen kan altijd.

Opbaring
Dit kan thuis of op een andere plek waar u dat zou willen. Een uitvaartcentrum of als het is toegestaan in de zorginstelling. Er kan gebruik gemaakt worden van een koelsysteem of thanatopraxie (=lichte vorm van balseming). Ik heb ook een biologische methode als optie; de Biosac. Ik neem de mogelijkheden graag samen met u door.
Opbaren kan op een bed, dus er hoeft zeker geen kist in huis te komen. 

Opbaarplank
Andere mogelijkheid is een opbaarplank. Deze kunt u lenen of zelf aanschaffen en ook gebruiken bij de uitvaart i.p.v. een kist.
De wade: er zijn wades die speciaal voor dit doel gemaakt worden. Maar misschien heeft u zelf wel een doek die u wilt gebruiken. Ik help u graag om te ontdekken wat bij u past.

Andere keuze-momenten
Natuurlijk zijn er meer besluiten te nemen dan alleen de opbaring, opbaarplank of kist.
Hoe moet de rouwkaart eruit zien? Gaat u deze (ook) online verspreiden?
De locatie, wat past er in uw situatie? Dat gaat verder dan alleen de optie van een aula van een crematorium, begraafplaats of kerk. Misschien is er wel een andere zaal of ruimte waar u nog niet aan gedacht heeft.
Voor wat betreft de rouwauto: natuurlijk zijn er verschillende mogelijkheden. Maar wist u dat als uw eigen auto groot genoeg is, dit ook een optie is?

De dag van het afscheid, 'de uitvaart'
Ik doe nooit iets altijd, dus geen vaste inleidende teksten. Graag besteed ik tijd aan een passende tekst om de bijeenkomst te openen en af te sluiten.
Daarbij kondig ik desgewenst de sprekers aan. Ook hier denk ik graag mee om een waardevolle invulling van het afscheid  te realiseren.  Een uitvaart waarbij tekst,muziek en beeld samen een mooi geheel vormen zodat de uitvaart 'klopt' voor iedereen. Als er meer nodig is aan inhoudelijke teksten en/of rituelen,  kijkt u dan bij mijn werkzaamheden als funerair spreker.

Begraafplaats & crematorium
Naast de keuze voor de locatie zijn er ook rituele momenten om besluiten over te nemen.
U kunt desgewenst mee naar de ovenruimte van het crematorium. Is er voor u wel of geen meerwaarde om een overledene tot het laatst toe te begeleiden?
Bij het graf zal er de keuze zijn om de kist te laten dalen of juist liever niet. Het gaat er ook hier niet om wat u kiest maar dat u bewust kiest.

Kinderen betrekken
Fantasie is erger dan de werkelijkheid. De werkelijkheid is begrensd en de fantasie is onbeperkt. De eerste reflex is vaak om kinderen weg te houden bij de dood en verdriet. Terwijl kinderen juist ongedwongen hiermee moeten leren  omgaan. Voor kinderen is het juist heel waardevol om overal bij betrokken te raken. Bij de laatste verzorging, een kleine taak bij het afscheid. Niet ieder kind zal dit willen, maar keuzevrijheid is belangrijk. Natuurlijk zullen er vragen komen, soms zelfs jaren later.
Zelf wilt u op de dag van de uitvaart wellicht ook wat ruimte hebben  voor uw eigen verdriet. Misschien is er iemand die wat extra aandacht aan de kinderen kan geven en op de dag van de uitvaart daar oog voor heeft? Als u besluit om inderdaad het samen met de kinderen te gaan doen dan heb ik een handig boekje Kinderen helpen bij verlies voor u als leidraad. En de kinderen? Die krijgen een eigen werkboekje Dag lieve. Aan beide boeken heb ik een inhoudelijke bijdrage geleverd. Kijk gerust ook bij handpoppen en middelen, die kunnen desgewenst ook bij uw kinderen ingezet worden.

Conflicten en spanning in de familiaire sfeer:
In elke familie is er soms wel wat en vaak is er rondom een overlijden wel wat meer.....
Juist door de emotie en het samen optrekken in het regelen van de uitvaart, kunnen er snel conflicten ontstaan.
Ik zie het afscheid als een achteruitkijkspiegel op het leven. Dus alles wat er bij leven speelde, komt bij de dood vaak naar buiten. Een uitvaart die past bij het geleefde leven. Elkaar de ruimte geven om toch allemaal afscheid te kunnen nemen is van het grootste belang om verder te kunnen. Na een verlies zijn er nooit winnaars.

Opleiding
Ik vind scholing in de uitvaartzorg belangrijk. U kunt deze periode maar eenmaal goed beleven.
Ik ben als docent uitvaartzorg nauw betrokken bij Docendo en ben daardoor steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de uitvaartbranche.