Top

Project Vincent's Homeland: een opera over Vincent van Gogh en Brabant

informatie over Vincent's Homeland

Vincent's Homeland: een nieuwe opera over Van Gogh in Brabant
Radio Eenvandaag, NPO 1, vrijdag 30 maart 2018, 15:00 uur
Tijdens de Salon Van Gogh te Etten (op de 165e verjaardag van Vincent) zijn de plannen voor een nieuwe opera over Vincent van Gogh gepresenteerd. Het project wordt ondersteund door de Stichting Van Gogh Brabant en de gemeente Eindhoven, met wie de intentie is uitgesproken om de opera in 2020 in het Evoluon aldaar in première te laten gaan. Gerard Rooijakkers schrijft het libretto. Componist Tom Löwenthal laat live de eerste motieven op de piano horen.

Gerard Rooijakkers vertelt over de opera Vincent's Homeland

Primeurtjes op eerste Salon Van Gogh

Dagblad BN De Stem, zaterdag 31 maart 2018
Twee bescheiden wereldprimeurtjes, een vleugje Hollywood en een kleine twee uur talkshow die omvloog dank zij een ontspannen presenterende Cornald Maas. Ziedaar de oogst van de eerste Salon Van Gogh, gisteravond in Etten-Leur.
Een van de primeurs vormden de eerste tonen van de net aangekondigde Van Gogh-opera Vincent's Homeland. Componist Tom Löwenthal bracht ze op piano ten gehore tijdens een kort intermezzo. Hij was meegekomen met historicus Gerard Rooijakkers, schrijver van het libretto van de opera die in 2020 in Eindhoven in première gaat. Rooijakkers ondersteunde met schrijver Willem-Jan Verlinden een boeiend gesprek over de 'Theo's in ieders leven', de mensen die anderen sterken in hun volharding. Zoals de broer van de schilder bij Vincent deed.

Unieke spektakelopera over Van Gogh in het Evoluon in Eindhoven

Omroep Brabant, woensdag 28 maart 2018
Brabant Nieuws | Omroep Brabant TV, 28 maart 2018
Eindhovens Dagblad, woensdag 28 maart 2018
‘Vincent's Homeland’, zo gaat hij heten. Een nieuwe, grootse spektakelopera die in 2020 in première zal gaan in het Evoluon in Eindhoven. Althans, dat is de intentie die de gemeente Eindhoven en de organisatoren met elkaar hebben afgesproken. Het komende jaar zal hier meer duidelijk over worden. Een aantal grote namen uit de kunstwereld heeft zich al verbonden aan de productie. De opera zal net als de razend succesvolle musical Soldaat van Oranje op één locatie worden gespeeld. Daarbij zal nadrukkelijk gebruik worden gemaakt van de locatie als decor voor de voorstelling. “Het gebouw leent zich heel goed voor zo’n speciale theatersetting”, zegt cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers, die het libretto – het scenario van een opera - mag schrijven.

Ein besonderes Projekt
Kevelaerer Blatt, 5. April 2018
Der Kevelaerer Komponist Tom Löwenthal schreibt eine Oper über den niederländischen Maler Vincent van Gogh. Premiere soll 2020 in Eindhoven sein.