Top

Loes Rooijakkers -Jeuken Funerair spreker

Funerair spreker / ritueelbegeleider
U kunt mij vragen om  de uitvaart in z'n geheel te regelen OF alleen de invulling van de afscheidsbijeenkomst vorm te geven. In het laatste geval is er dus een andere uitvaartbegeleider die alle ander zaken regelt en ben ik de funerair spreker en/of ritueelbegeleider. Globaal betekent dit het invullen van de bijeenkomst.

Invulling van de bijeenkomst
U kunt wellicht zelf spreken of er zijn anderen die iets willen zeggen. Misschien wilt u foto's laten zien. Details, rust en regie zijn belangrijk om er één geheel van te maken. Inleidende teksten die passen bij uw situatie versterken het afscheid. Regie uit zich in het coördineren van de sprekers. Een ieder vertelt iets vanuit z'n eigen invalshoek over de overledene of hun relatie. Regie op tijdsduur; langer is niet altijd beter. Wat kunt u zelf en wat kan een ander? Wat laat u graag aan mij over?
Maakt u zelf ook teksten of vertelt u liever aan mij hoe het leven van de overledene geweest is? Ik luister graag en vertaal uw woorden dan in een tekst die ik vooraf aan u voorleg.
Ik houd niet van clichés en 'van -totjes'. De juiste balans in 'over de doden niets dan goeds' en de realiteit van het menselijk onvermogen.
Uiteraard bespreek ik desgewenst ook uw muziekkeuze. Over de wijze waarop u foto's en beelden wilt gebruiken kan ik u adviseren.
Om duidelijk te krijgen wat passend is kom ik tenminste eenmaal bij u langs om u en de overledene (bij leven) te leren kennen en middels een gesprek de informatie te krijgen die nodig is om teksten te kunnen schrijven.

Rituelen
Bij rituelen denken veel mensen aan kerkelijke rituelen of aan 'iets zweverigs'. Niets is minder waar. De kracht van een goed ritueel is ongekend. Een kaars aansteken is al een ritueel. De uitvoering is belangrijk. Bijvoorbeeld: de boerenkool op het fornuis steek je aan met een  aansteker en een kaars met een lucifer. Ik onderzoek graag op creatieve wijze welk ritueel aan alle kanten past en het afscheid kan versterken. Ons dagelijks leven staat bol van rituelen. Denkt u maar eens na op welke wijze u opstaat en uw tanden poetst. 

Ceremonieel begeleider
Als ik zelf de gehele uitvaart voor u regel en verzorg dan is het mogelijk dat ik de taak van ceremonieel begeleider op mij neem. In dat geval maakt u zelf teksten/ zijn er voldoende sprekers en zoekt u zelf muziek uit. Ik kan de openingstekst en het slotwoord maken en sprekers en muziek aankondigen. Ik zie dit als een onderdeel van mijn werk als uitvaartbegeleider.

Soms is er meer nodig dan muziek, woorden en foto's. ook dan denk ik graag met u mee. een sprookje of een andere manier van kijken naar communicatie kan een andere dynamiek toevoegen aan een afscheidsbijeenkomst.