Praten over geld is misschien niet het eerste waar het over moet gaan maar het hoort er wel bij
— Loes Rooijakkers-Jeuken
Schermafbeelding 2020-12-11 om 13.31.50.png

Natuurlijk is het belangrijk om inzicht te hebben in kosten. Sommige keuzes worden beïnvloed door geld. De waardevolle momenten bij een afscheid zijn vaak niet de duurste dingen.

afbeelding: www.branchebladuitvaartzorg.nl

Wat kost een uitvaart?
Als u wilt weten wat een afscheid kost zoals u dat voor ogen heeft, zult u eerst een klein beetje moeten weten wat uw wensen en keuzes zijn. Ik kan u desgewenst doorverwijzen naar een betrouwbare uitvaartverzorger die dit met u doorneemt en een vrijblijvende opgave van de kosten kan geven.

U bent altijd vrij in de keuze voor een uitvaartbegeleider, ook u elders verzekerd bent, er kunnen wel financiële consequenties aan verbonden zijn. Onderaan deze pagina geef ik uitleg over hoe het werkt met uitvaartverzekeringen.

GER_0445.jpg

Algemeen
Om helder te zijn over kosten is het cruciaal om te weten of het een crematie of een begrafenis betreft. Dus uitvaartwensen zijn leidend. Een begraafplaats, crematorium, kerk en krant etc. rekenen een vast tarief. Daar komen de onderlinge prijsverschillen niet door.

Schermafbeelding 2020-12-11 om 15.30.59.png

Kosten crematie
De eerste vraag is of u wel of geen gebruik wil maken van de aula. Er zijn crematoria waar het mogelijk is om alleen maar een crematie uit te voeren. Als er niemand meegaat naar het crematorium dan is er vaak een gunstiger tarief.

Dit heet een ‘technische crematie’.

fotografie: Gonnie Helfrich afscheidsfotograaf

Schermafbeelding 2020-12-11 om 15.46.52.png

Kosten begrafenis
Hier lopen de kosten aardig uiteen. Een graf op begraafplaats bij een kerk (een ‘kerkhof’) of op een natuurbegraafplaats? Een familiegraf of een algemeen graf? Maar ook de plaats in het land is bepalend voor de kosten van een graf. Daarnaast is de huurtermijn en het aantal personen dat in een graf gelegd kan worden ook van invloed.

fotografie: Gonnie Helfrich afscheidsfotograaf

In een algemeen graf worden er meerdere personen van verschillende families begraven. Eigenlijk huur je voor 10 jaar een plekje om rustige te vergaan. Na 10 jaar bepaalt de begraafplaats wat er gebeurt. Bij een familiegraf huurt u een plek en bent u rechthebbende van dat graf. Dan kunt u bepalen of u langer wilt huren en wie erin mag liggen.

Laat u zelf de kist dalen? Is er eventueel een graflift aanwezig zodat er geen dragers nodig zijn om te helpen? Dit heeft invloed op de kosten.

locatie kleur anoniem.png

Huur van de ruimte voor een afscheidsbijeenkomst
Als u geen gebruik maakt van de aula van het crematorium/ begraafplaats en toch een bijeenkomst wilt, dan zal er een andere ruimte gezocht moeten worden. Een dorpshuis? klein theater? een kerkgebouw? een conferentiecentrum? De kosten van een aula bij een crematorium of begraafplaats liggen vaak lager maar dan is de tijd vaak beperkter.. Als u kiest voor een locatie die niet gericht is op bijeenkomsten/presentaties komen er vaak kosten bij voor beeld en geluid omdat dit niet standaard aanwezig is. Daar staat tegenover dat er wel meer tijd beschikbaar is voor de bijeenkomst.

fotografie: Gonnie Helfrich afscheidsfotograaf

begraafpl identiteit.png

Grafsteen & asbestemming
Het verstrooien van as op het terrein van het crematorium is vaak kosteloos als niemand aanwezig is bij het verstrooien. Op een begraafplaats is er een vrije keus in de bedekking van het graf. Dit kunt u zo duur maken als u zelf wilt. Hier zit geen tijdsdruk op, dus alle tijd om u goed te oriënteren alvorens iets te kopen of zelf te maken.

fotografie: Gonnie Helfrich afscheidsfotograaf

Schermafbeelding 2020-12-11 om 17.04.24.png

Verblijf overledene / huur koeling
De overledene moet ergens blijven…. Wordt dit thuis? Dan zijn er vaak kosten voor een koelsysteem. Natuurlijk zijn er ook uitvaartcentra en vaak heeft een crematorium of begraafplaats ook een koeling en rouwkamer of er is een zorginstelling met een rouwkamer (mortuarium). Regelmatig wordt er gewerkt met een tarief per dag. Houd er wel rekening mee dat ‘het bezoeken van de overledene’ apart berekend wordt.

Er zijn ook ‘24-uurskamers’, dan kunt u bij een uitvaartcentrum of afscheidshuis met een eigen sleutel zo lang en zo vaak bij de overledene zijn als u wilt. Deze optie kan wat duurder zijn maar geeft veel ruimte en vrijheid en is een goed alternatief voor een ‘thuisopbaring’.

Voordeel: als de verblijfplaats van de overledene op dezelfde plek van cremeren of begraven is, scheelt dat vervoerskosten omdat de rouwauto dan niet nodig is. De overledene is immers dan al op de plek van bestemming.

handen.png

Laatst verzorging van de overledene
Na overlijden wordt een lichaam verzorgd. Dit kan thuis of in een uitvaartcentrum plaatsvinden. Thuis heeft u alleen de kosten voor de verzorging en in een uitvaartcentrum (of mortuarium) komen er kosten bij voor het gebruik van de verzorgruimte. Er is een tarief voor een eenvoudige verzorging en er is de keuze om dit aan te vullen met een cosmetische verzorging. Niet elke uitvaartverzorger werkt met deze ‘splitsing’ in de kosten. Bepaalde ingrepen (bijvoorbeeld verwijdering pacemaker) brengen extra kosten met zich mee. Het verwijderen van een pacemaker is bij een crematie altijd verplicht en ook de meeste begraafplaatsen willen dat deze verwijderd is.

fotografie: Gonnie Helfrich afscheidsfotograaf

De kosten voor een thanatopraxie (milde balseming) liggen ongeveer gelijk met de huur van een koelsysteem en een volledige laatste verzorging. Een koelsysteem is na deze behandeling niet nodig. Deze methode is met name heel geschikt als de overledene thuisblijft of als er nabestaanden zijn die pas na een aantal dagen kunnen komen ‘kijken’ om afscheid te nemen.

Schermafbeelding 2020-05-16 om 18.58.29.png

Kosten overbrenging
Waar is iemand overleden? Is dat thuis en blijft iemand thuis? Of is iemand in het ziekenhuis overleden en moet hij/zij naar een uitvaartcentrum of naar huis gebracht worden? Dan zijn er kosten voor een overbrenging. Is iemand in een ziekenhuis overleden? Dan is de procedure vaak dat iemand van de afdeling naar het mortuarium wordt gebracht. Daar komen ook kosten bij kijken. Daar heeft de uitvaartverzorger geen invloed op. Uiteraard lopen deze kosten op naarmate de dagen verstrijken.

fotografie: Gonnie Helfrich afscheidsfotograaf

Thuis kan ook een zorginstelling zijn waar iemand een eigen kamer had. Vaak mag iemand daar dan wel blijven en is het een ‘thuisopbaring’. Er zijn zorginstellingen die daarvoor wel kosten in rekening brengen. Daar heeft de uitvaartverzorger geen invloed op.

drs p.png

Drukwerk & advertenties

Een advertentie in een lokaal dagblad en een landelijke krant kunnen behoorlijk oplopen. De uitvaartverzorger geeft een indicatie. Voordat de advertentie geplaatst wordt is er altijd een digitale proefdruk en zijn de kosten helder, dus u weet dat snel. Het plaatsten van een digitaal rouwbericht op een website zoals Memori.nl is gratis. Rouwkaarten worden tegenwoordig bijna altijd gemaakt op basis van een eigen afbeelding. Die kosten vallen erg mee omdat er hele goede printers zijn en dat is vele malen goedkoper dan drukken op een drukpers. Ook de kosten voor een gedachteniskaartje of een dankbetuiging zijn te overzien.

Schermafbeelding 2020-10-25 om 12.56.19.png

Kist of draagbaar
Tja, dit kunt u zo duur maken als u zelf wilt. Een mand of massief houten kist ligt hoger in prijs dan een eenvoudige spaanplaatkist . Zelf maken kan natuurlijk ook….

www.beerenberg.nl

Schermafbeelding 2020-04-29 om 19.18.42.png

Rouwauto
Gebruik van een eigen auto is het goedkoopste. De keuze voor een rouwauto in de kleur die in uw regio het meest gebruikelijk is, is het goedkoopste. Als u kiest voor bijvoorbeeld een crematorium of begraafplaats buiten de regio, dan komen er extra kilometerkosten voor de rouwauto bij. Als de afscheidsbijeenkomst niet in een crematorium of op een begraafplaats is, dan moet de rouwauto wachten. Immers na de bijeenkomst moet de overledene nog naar de ‘laatste rustplaats’ gebracht worden. Dan komen er extra kosten voor deze wachttijd bij.

fotografie: Gonnie Helfrich afscheidsfotograaf

Schermafbeelding 2020-05-19 om 17.30.27.png

Bloemen
Het spreekt voor zich dat je hierin zelf de keus kunt maken. Plukt u bloemen uit de tuin? Of gaat u liever naar een bloemist? Wat voor bloemen kiest u uit? Kortom…

fotografie: Gonnie Helfrich afscheidsfotograaf

Prijsknallers, budgetuitvaarten….. als iets te mooi lijkt om waar te zijn…..dan is dat vaak ook zo.  Natuurlijk kan ik nu ook een aanbod doen dat een crematie al kan vanaf 1275 euro. U ziet hierboven dat dit lukt: voor 500 euro een crematie, paar da…

Prijsknallers, budgetuitvaarten….. als iets te mooi lijkt om waar te zijn…..dan is dat vaak ook zo. Natuurlijk kunnen meer uitvaartbegeleiders u ook een aanbod doen voor alleen een begrafenis of crematie tegen bijna de kostprijs. Dat lukt echt wel als de uitvaartverzorger niet langs komt en er helemaal geen wensen zijn anders dan de overledene in een kist leggen en naar het goedkoopste crematorium in Nederland brengen (en dat is het dan!). Bij een rechtstreekse begrafenis worden de kosten dan wel beïnvloed door de kosten van het graf en eventueel verplicht onderhoud. Als u dat zou willen dan heeft u misschien helemaal geen uitvaartbegeleider nodig. Het is niet verplicht om een uitvaartonderneming in te schakelen. U kunt in dit geval ook vragen of een uitvaartverzorger naar keuze bereid is om deze minimale werkzaamheden te verrichten op basis van een uurtarief.

Een weetje
Er zijn ondernemers die ervan overtuigd zijn dat het verzorgen van een overledene thuis geen goed idee is en dat het noodzakelijk is om iemand eerst heel goed te koelen. Dan ligt de overledene een nacht in een mortuarium/uitvaartcentrum.
Naar mijn mening is dit maar zeer zelden echt nodig en kan het extra kosten met zich meebrengen. Als het noodzakelijk is (bijvoorbeeld omdat de overledene corpulent is, vocht heeft vastgehouden, de ruimte erg warm is, etc…) dan kan het een goed besluit zijn om complicaties te voorkomen. Laat u vooraf goed voorlichten over de redenen van een dergelijk advies.

140218-Uitzondering-480x675.jpg

Wat is er nu nodig?
Een goed besluit is het gevolg van een doordachte afweging die u maakt op basis van informatie. Dat geldt voor alles rondom een afscheid. Niet alles is rationeel, er zijn ook emotionele afwegingen. U bepaalt wat belangrijk is voor uw gevoel. Dan wordt het beschikbare budget ook aan de juiste keuzes besteed.


beperkt budget
Veel uitvaartbegeleiders vinden het prima om met een klein budget de mooiste uitvaart samen met u te regelen. Als het maar helder is en er sprake is van de juiste verwachtingen. Zij kunnen hun ervaring en creativiteit inzetten om onder alle omstandigheden er een goed afscheid van te maken.

Aannametarief/ regeltarief
Op het moment dat een uitvaartbegeleider inschakelt om de uitvaart te begeleiden dan zijn daar kosten aan verbonden. De meeste uitvaartbegeleiders werken met een ‘aannametarief’ of ‘basistarief’.
In dit tarief zit inbegrepen: een gemiddeld aantal uren dat nodig is om een uitvaart te begeleiden, de overheadkosten(auto, computer, telefoon, kleding etc… alles wat er komt kijken bij een onderneming, logisch dat een deel dan terug moet komen via de inkomsten) en de rente omdat het overgrote deel van de uitvaart door de onderneming wordt voorgefinancierd. Bijna alle leveranciers sturen de factuur naar de uitvaartbegeleider. U ontvangt uiteindelijk een verzamelfactuur.

Vergelijken van prijzen
Er zijn ondernemers die meer in hun aannametarief ‘stoppen’. Dat maakt vergelijken lastig. Daarom kiezen veel ondernemers er voor om geen andere diensten en producten in het basistarief te verwerken. Dat houdt het transparant en inzichtelijk. Er wordt ook weleens gewerkt met een uurtarief.

Kostenbegroting en factuur
U krijgt van een betrouwbare uitvaartbegeleider al snel een kostenbegroting. Soms is het nodig om al tijdens het regelgesprek de kosten bij te houden. Niemand heeft er iets aan als er een uitvaart geregeld wordt die niet past bij het beschikbare budget.

Verzekeringen
Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen. Globaal is er een onderscheid tussen een naturaverzekering en een verzekering die uitkeert in geld (sommenverzekering/kapitaalverzekering). Een verzekering in geld is makkelijk; die keert een bedrag uit wat besteed kan worden aan de uitvaart. De naturaverzekering vraagt om meer uitleg.

Schermafbeelding 2020-12-18 om 15.43.22.png

Naturaverzekering
Deze verzekering is afgesloten bij een uitvaartverzorger die ook zelf de verzekering heeft afgesloten. U heeft dan in de polis staan welke producten en diensten u krijgt. Bijvoorbeeld een spaanplaatkist, aantal rouwkaarten en een uitvaartverzorger van deze verzekeraar/verzorger. Als u kiest voor een andere kist dan beschreven staat moet u bijbetalen. Dat is net als bij een dagmenu. U mag best kiezen voor een ander toetje maar dan komt er wel wat extra op de rekening. Ook als u extra bijgerechten bestelt komt dit terug op de rekening. Als u iets niet neemt uit de polis betekent dit niet automatisch dat u dan geld terugkrijgt. Ook dat is net als bij een dagmenu, er gaat niets af van de prijs als u het toetje laat staan. Soms wil de betreffende uitvaartverzekeraar/verzorger wel iets ‘ruilen’, bijvoorbeeld meer rouwkaarten omdat u geen volgauto nodig heeft. Kort gezegd: u krijgt geen geld maar diensten en producten.

Andere uitvaartbegeleider dan via de verzekeraar
Hier ontstaat vaak de meeste wrijving: u bent vrij om te kiezen wie u wilt. Ook als u verzekerd bent met een naturapolis bij een uitvaartverzorger/verzekeraar. U zult dit zelf goed moeten afwegen: u bent verzekerd voor diensten en goederen die een bepaalde waarde vertegenwoordigen. Op het moment dat u niet bij de verzekeraar/verzorger blijft maar kiest voor een ander, dan krijgt u niet de genoemde poliswaarde volledig contant uitgekeerd. De natura-verzekeraar haalt dan een deel van de waarde af omdat zij zelf alles al in huis hebben om de uitvaart geheel te verzorgen en al die tijd het ‘risico’ hebben gedragen. Met de inkoop, beschikbare medewerkers en gebouwen hebben zij al jarenlang rekening gehouden met het aantal natura-verzekerden dat hiervan gebruik gaat maken. Als het dan puntje bij paaltje komt en de verzekerde maakt een andere keuze wordt dit dus verrekend.

Vrije keus/ werkwijze
Als u met een naturapolis toch kiest voor een ander dan krijgt u een deel van de poliswaarde contant uitgekeerd door de uitvaartverzekeraar. De door u gekozen uitvaartbegeleider maakt gewoon een begroting/factuur conform datgene wat u afneemt. Soms bent u niet duurder uit, soms ook wel. Dit probeert de uitvaartbegeleider vooraf zo goed mogelijk met u in te schatten. Als u heel tevreden bent met alles wat valt binnen uw naturaverzekering en niets/weinig verandert of aanvult dan bent u het voordeligst uit bij de betreffende uitvaartverzekeraar/verzorger. Als u afwijkt van het ‘standaard aanbod’ dat in de naturaverzekering is opgenomen, dan bent u vaak helemaal niet zoveel duurder uit. De vraag is dus eigenlijk of u tevreden bent met ‘het dagmenu’ of dat u liever ‘a la carte’ wilt eten?